Apikal Cerrahi İşlemler

Eğer çene kavsinde dişin sürmesi için yeterli mesafe bulunmuyorsa diş gömülü kalır. Dişin büyüme ve sürmesi üzerini örten dişeti, kemik veya başka bir diş tarafından engellenebilir. Çenelerde en sık olarak üst ve alt 3.büyük azı dişleri gömülü olarak kalsalar da köpek dişleri, küçük azı dişleri hatta ön ve yan keser dişlerde gömülü olarak kalabilmektedir.
Enfeksiyon gibi komplikasyonlar komşu dişlere zarar verebilir.Ayrıca gömülü dişlerden kistler oluşabilir.

Mesafe yetersizliğinden gömük kalmış dişler haricinde, olağandışı pozisyonlarda ve bölgelerde süren dişlere de rastlanmaktadır. Bunlara örnek olarak tersine süren dişler, göz küresinin altından veya maksiller sinüs içerisinde bulunan..vb. dişler verilebilir

Gömülü dişler ağrılı olup, enfeksiyona yol açabilirler. Komşu dişe veya diş köküne baskı yaparak zarar verebilirler. Eğer gömülü dişi çevreleyen kese sıvı dolup, kistik bir yapı oluşturacak şekilde genişlemeye başlarsa daha ciddi sorunlar ortaya çıkar. Kist büyüdükçe etrafındaki kemiğe, sinir dokusuna veya komşu dişlere kalıcı hasarlar verebilirler. Nadiren de olsa tedavi edilmeyen kist duvarından tümör gelişimi görülebilir. Bu durumu tedavi etmek çok daha ciddi cerrahi uygulama gerektirmektedir.